1 Yumurta Kaç Kalori? Yumurtanın Besin Değeri Nedir?

1 yumurta kaç kalori sorusu diyet yapan veya diyete başlamak isteyen bireylerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Zira hem sağlıklı yaşam için hem de spora takviye olarak en çok önerilen besinlerden biri de yumurtadır. Biz de bu içeriğimizde bir yumurta kaç kaloridir, yumurtanın besin değerleri nedir, yumurtanın sağlık için faydaları gibi çok merak edilen soruları konu edindik.

Yumurta; protein, yağ ve çeşitli vitaminleri içeren oldukça besleyici, aynı zamanda doğal bir besin kaynağıdır. Ancak birçok insan yumurtanın yüksek kalori içerdiğini; dolayısıyla da kilo almaya neden olduğunu düşünmektedir. O halde hadi yumurtanın besin değerleri ve kalori miktarına göz atalım…

1 yumurta kaç kalori? yumurtanın besin değerleri

Yumurtanın kalori ve besin değerleri
Yumurtanın kalori ve besin değerleri

Ülkemizde satılan yumurtalar S, M ve L olmak üzere 3 farklı boyutta satılıyor. Yumurtanın kalori değeri 50 gram ağırlığındaki bir büyük boy yumurta için 70 kaloridir. Yumurtanın besin değerleri ise şu şekildedir;

Yumurtanın besin değerleri

Protein

6 gram

Yağ

5 gram

Karbonhidrat

0 gram

Kolesterol

186 miligram

Sodyum

70 miligram

Potasyum

70 miligram

A vitamini

%6 günlük değer

Kalsiyum

%2 günlük değer

Demir

%4 günlük değer

Tabloda görüldüğü üzere yumurta, bilinenin aksine düşük kalorili bir besindir. Yumurta kalori miktarı düşük olmasına karşın yağ ve protein açısından ise zengin bir besindir. Dolayısıyla kahvaltıda tüketilen 1 adet yumurta tok kalmanıza yardımcı olarak uzun süre enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Beslenme uzmanlarının yumurta yenmesini önermesinin esas nedeni de düşük yumurta kalori değeri ve yüksek enerjidir.

Yumurtanın sağlık için faydaları

Organik bir besin olan yumurtanın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Elbette tüm gıdalar gibi yumurta da aşırı tüketim durumunda bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yumurtanın sağlık açısından başlıca faydaları şunlardır;

  • Kas gelişimini destekler: Kas gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biri de protein tüketimidir. Yumurta da yüksek protein içerdiği için (ortalama 6 gram) kas gelişimine fayda sağlar.
  • Kemikleri güçlendirir: Yumurta, içerdiği kalsiyum ve D vitamini ile çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur. Yetişkinlerde de aynı şekilde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Göz sağlığını korur: Yumurtada bulunan lutein ve zeaksantin isimli antioksidanlar göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler: Organik bir besin kaynağı olan yumurta içerdiği B vitamini aracılığıyla beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler.

Yumurta tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Besin değeri yüksek, sağlıklı ve organik bir besin kaynağı olmasına karşın yumurta tüketimi, bazı durumlarda sağlığınızı tehdit edebilir. Yumurta tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

Çiğ yumurta tüketiminden kaçının

Yumurta yağda kızartılarak ya da haşlanılarak tüketilen bir besindir. Aynı zamanda ses açtığı düşünülerek veya enerji vermesi için çiğ yumurta içmek de bilinen bir tüketim türüdür. Fakat yumurtanın çiğ tüketilmesi sağlığınız açısından bazı zararlar doğurabilir. Çiğ yumurtada salmonella isimli bakteriler bulunabilir  ve bu bakteriler vücudunuzda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden beslenme uzmanları sağlık açısından yumurtanın çiğ tüketilmesini önermemektedir.

Kolestrol düzeyinize göre tüketin!

50 gram ağırlığındaki bir yumurta yaklaşık 186 miligram kolestrol içermektedir. Eğer kolestrol ile ilgili sağlık sorunlarınız varsa yumurta tüketiminden kaçınmalı ya da değerlerinize göre tüketim miktarınızı azaltmalısınız. 

Yumurtanın kolestrol değeri, günlük tavsiye edilen kolestrol miktarının %62’sine tekabül etmektedir.

Yağ miktarını azaltın

Kahvaltılarımızda, atıştırmalık yemekler hazırlamak istediğimizde en kolay tariflerden biri de yağda yumurta yapmak. Yumurta pişirirken yağ tüketimini azaltmak, kalori alımını kontrol etmenize yardımcı olmaktadır. Bu yüzden yağda yumurta yaparken olabildiğince az yağ kullanmaya özen göstermelisiniz.

Yumurta tüketimi ve kilo kontrolü

Yumurtanın kalorisi düşük olsa da yüksek miktarda protein içerir. Bu nedenle bir yumurta tüketmek tokluk hissinizi artırabilir ve uzun süreli enerji sağlayabilir. Ek olarak proteinin metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo vermenize yardımcı olduğu bilinmektedir. 1 yumurta kaç kalori olduğunu yukarıda detaylı bir şekilde anlattık.

Yumurta tüketimi nasıl olmalıdır?
Yumurta tüketimi nasıl olmalıdır?

Bir araştırmada kahvaltısında iki adet yumurta tüketen kişilerin diğer bir grupla karşılaştırıldığında daha az kalori tükettikleri ve kilo verdikleri gözlemlenmiştir. Yumurta tüketirken dikkat etmeniz gereken noktalar da vardır. Özellikle, yumurtayı pişirirken yağ kullanımını azaltmanız ve baharatları tercih etmeniz önerilir. Çünkü çok fazla yağ kullanmak toplam kalori alımınızı arttırabilir.

Kahvaltıda Kaç Adet Yumurta Tüketmeliyim?

Kahvaltıda kaç adet yumurta tüketmeniz gerektiği kişisel tercihe ve ihtiyaca bağlıdır. Sağlıklı bir yetişkin için günde 1-2 adet yumurta tüketmek tavsiye edilir. Ancak kolesterol yüksekliği gibi sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin doktorlarıyla konuşmaları ve bu konuda önerilerine uymaları önerilir.

Ayrıca, yumurtanın pişirme şekli de önemlidir. Yağda kızartılmış veya yüksek sodyumlu işlenmiş etlerle birlikte yenildiğinde, yumurta sağlıksız hale gelebilir. Bu nedenle yumurtayı haşlama, kaynatma veya az yağlı tavada pişirme gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanmanız önerilir.

Yumurta alerjisi olanlar ne yapmalı?

Yumurta alerjisi, vücudun bağışıklık sistemi yumurtanın proteinlerine karşı aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bu durumda kişi yumurtayı tüketirse ciddi bir alerjik reaksiyon geliştirebilir.

Eğer yumurta alerjiniz varsa doktorunuzla konuşmanız ve diyetinizi buna göre ayarlamanız önerilir. Yumurta yerine benzer besinlerle beslenmeniz gerekebilir. Örneğin yumurtasız ekmekler, tahıllar veya kahvaltılık gevrekler tercih edebilirsiniz. Pişmiş yumurta içeren yiyeceklerin etiketlerini okumalısınız ve restoranlarda yemek sipariş ederken mutlaka alerjinizi belirtmelisiniz. Yumurta alerjisi genellikle çocukluk döneminde görülür ve birçok insan yaşlandıkça bu alerjiyi yeniyor.

Siz de yumurtanın besin değerleri hakkında düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca bir elma kaç kalori ile ilgili içeriğimize de göz atmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu