Sivilce (Akne) Nedir? Sivilce ve İzleri Nasıl Geçer?
Özellikle hayatımızın belli dönemlerinde vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çıkan sivilcelerle mücadele ederiz. Bu blog yazımızda sivilce ya da bir diğer adıyla aknenin ne olduğu, nedenleri, nasıl geçeceği ve sivilcelerden kurtulmak için yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bir içerik hazırladık.
Sivilce (akne) nedir? Nasıl geçer?
Sivilce, cillteki yağ bezelerinin tıkanması nedeniyle ortaya çıkan küçük, kırmızı renkli ve şişkin iltihaplı lezyonlara verilen isimdir. Daha çok ergenlik döneminde karşılaşılan bu lezyonlar, düzensiz beslenme ve yaşam sonucu da ortaya çıkabilir. Yoğun olarak yüz, boyun, omuzlar, sırt ve genital bölgelerde görülürler. Vücutta sivilce çıkmasının nedeni genel olarak hormonal değişikliklerle ilişkilendirilir.
Akne olarak da adlandırılan sivilceler, belirli bir zamanın ardından kendiliğinden yok olmaktadır. Fakat bazı durumlarda ilaçlı tedavi de gerekebilir. Vücudunuzda yoğun şekilde sivilce oluşumu varsa ya da geçmeyen sivilce sorunları ile karşı karşıyaysanız bir dermatologdan yardım almalısınız. Hastanelerin cildiye bölümlerinden randevu alarak tetkiklerinizi yaptırabilir ve doktorunuzun vereceği merhemleri kullanabilirsiniz.
Sivilceye oluşumu nasıl engellenir?
Vücutta sivilce çıkmasını önlemek için sağlıklı beslenmeli, uyku düzeninize dikkat etmeli ve vücudunuzu temiz tutmalısınız. Sivilce oluşumunu engellemek için kullanabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır;
- Cildinizi doğal içerikli ürünlerle düzeli olarak temizlemeli, yağlı ve kirli kalmasını önlemelisiniz.
- Yağ içeren besinlerden, şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçınarak sağlık beslenme konusuna özen göstermelisiniz.
- Sivilce oluşumunun nedenleri arasında vücudun sıvı ihtiyacının karşılanamaması da gösterilmektedir. Bu nedenle günlük en az 1 litre su tüketerek cildin nemli ve sağlıklı kalmasına özen göstermelisiniz. Buna ek olarak bitkisel içerikli nemlendirici cilt bakım ürünlerini de kullanabilirsiniz.
- Papatya, aloe vera ve yeşil çay gibi anti-inflamatuar özellikleri ile bilinen bazı bitkiler, sivilceleri azaltmaya yardımcı olmaktadır. Gerekli durumlarda bu bitkisel ürünleri cildinizin sağlığı için kullanabilirsiniz.
- Sivilceleri iyileştirmek, azaltmak ve çıkmasını önlemek için ilaçlar da mevcut. Salisilik asit, benzoil peroksit, azelaik asit ve retinoidler gibi aktif bileşenler içeren kimyasallar sivilceler konusunda yararlıdır. Ancak tekrar hatırlatmak isteriz ki sivilceler önemli bir cilt rahatsızlığının işareti olabilir. Bu yüzden kimyasal ürün ya da ilaç kullanımı konusunda mutlaka bir dermatologdan yardım almalısınız.
Sivilce izleri nasıl geçer?
Bazı bireyler vücutlarında çıkan sivilcelerin iyileşmesine karşın izlerin geçmesinin uzun zaman aldığından şikayet etmektedir. Sivilce izlerinin geçme süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Zira her bireyin vücut yapısı farklı olduğu gibi cildin kendini yenileme süresi de birbirinden farklıdır.
Ciltteki sivilce izlerinden kurtulmak için birçok farklı yöntem mevcut. Dermatologlar sivilce izleri için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, lazer tedavisi ve dermaroller gibi yöntemler önermektedir. Bireysel olarak nemlendirici kremler ve yağlar kullanarak cildinizi nemli tutabilir; iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Çay ağacı yağı, aloe vera, bal ve hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünlerden faydalanabilirsiniz. Sivilce izlerini belirginleştiren unsurlardan biri de güneş ışınlarıdır. Bu yüzden güneşe maruz kaldığınızda güneş koruyucu ürünler kullanmak sivilce izlerinin geçmesi için ve cildin korunması için oldukça önemlidir.
Sivilce izleri genellikle zamanla kendilğinden kaybolur ve cildin kendini yenileme süreci içinde iyileşir. Sabırlı olmak ve cildin kendini yenilemesine izin vermek önemlidir.
Geçmeyen sivilcenin nedenleri nelerdir?
Yazımız boyunca sivilce nedir, nasıl geçer, sivilce izlerinin nasıl geçeceği gibi konulara değindik. Sivilce sorunu yaşayan bireylerin şikayetçi olduğu bir diğer konu da geçmeyen sivilce sorunudur. Bazı nedenlerle akneler uzun süre geçmeyebilir. Geçmeyen sivilce sorununun başlıca nedenleri şunlardır;
- Ergenlik dönemi, gebelik, adet dönemleri gibi süreçlerde yaşanan hormonal değişiklikler sivilcelere neden olabilir ve uzun süre iyileşme göstermeyebilir. Bazı kadınlar ayrıca polikistik over sendromu gibi hormonal bozukluklar yaşayabilirler.
- Yağlı ciltler ve gözeneklerin tıkalı olduğu ciltler daha fazla sivilce oluşumuna yatkındırlar.
- Stres, vücuttaki kortizol seviyelerinde artışa neden olabilir ve bu da sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Yüksek stresli bir yaşam sürüyorsanız cildinizi düzenli bir şekilde temizlemeli, nemlendirmeli ve güneş koruyucu kullanımına özen göstermelisiniz.
- Yağlı, şekerli, işlenmiş ve fast food yiyecekler sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
- Bazı insanların sivilce oluşumu genetik olarak yatkındır.
- Özellikle bazı hormonal ilaçlar, sivilce oluşumuna neden olabilir.
- Kirli havalar, toz ve hava kirliliği cildi tahriş ederek sivilce oluşumunu artırabilir.
Sivilce kurutucu ürünler ve içeriği
Sivilce kurutucu ürünler, sivilce ve akne oluşumunu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılan ürünlerdir. Bu ürünler genellikle sivilceye neden olan bakterileri öldürmek, cildi temizlemek ve yağ üretimini azaltmak için içerdikleri aktif bileşenler sayesinde etkilidirler. Sivilce kurutucu ürünlerin içeriğinde salisilik asit, benzoil peroksit, çay ağacı yağı, azelaik asit ve retinoidler bulunur. Bu bileşenler sivilceyi kurutmak ve ciltteki iltihabı azaltmak için kullanılır. Sivilce kurutucu ürünlerin kullanımı, cilt tipine ve sivilce şiddetine göre değişebilir. Ürünlerin doğru ve düzenli şekilde kullanılması en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır.
Sonuç / Sık sorulanlar
Sivilce veya diğer adıyla akne ciltte bulunan yağ bezelerinin tıkanması sonucu oluşan lezyonlardır. Hormonal değişiklikler, beslenme düzeni, yaşam kalitesi, stres, yanlış bakım ürünlerinin kullanımı ve düzensiz temizlik gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Kendiliğinden geçerler ve cildin kendini yenileme döngüsüne göre sonrasında izler de kaybolur. Normalden daha yoğun ve uzun zaman geçmeyen sivilce oluşumu için hastanelerin cildiye bölümünden ve dermatologlardan yardım alınabilir.
Sivilce sıkmak sivilcelerin daha da büyümesine, iltihaplanmasına ve derinleşmesine neden olabilir. Aynı zamanda cilde kalıcı zararlar verebilir ve cildinize bakteriler ve kirler bulaştırarak enfeksiyon riskini artırırsınız.
Sivilce süresi kişiden kişiye değişebilir ve genellikle birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişir. Bazı durumlarda sivilceler aylarca hatta yıllarca sürebilir. Doğru tedavi ve bakım ile sivilce süresi kısaltılabilir ve cildin iyileşmesi hızlandırılabilir.